Millaista on hyvä ihonhoito?

luonnonkosmetiikka

Tähän kysymykseen ei liene ihan yksinkertaista vastausta, sillä ihotyyppi on meillä jokaisella hieman erilainen ja lisäksi iho myös yleensä muuttuu iän ja hormonitoiminnan muutosten myötä. Kuitenkin on olemassa muutamia perusasioita, jotka kannattaa ihotyypistä riippumatta ottaa osaksi ihonhoitorutiinia.

Suojaa ihosi auringolta

Niin ihania kuin nämä kevään ja alkukesän auringonpaisteet ovatkin, täytyy muistaa että myös iholle haitallinen UV-säteily on näihin aikoihin korkeimmillaan. Siksi erityisesti kasvoilla kannattaa käyttää aurinkorasvaa tai vähintäänkin päivävoidetta, jossa on SPF-suoja. Mikäli haluaa pitää ihostaan todella hyvää huolta, kannattaa kasvojen iho suojata auringolta kesät talvet myös täällä Suomessa, sillä aurinko on ylivoimaisesti suurin ihoa vanhentava tekijä. On arvioitu, että ensimmäiset rypyt kehittyisivät ihmisille vasta 70-vuotiaan ilman aurinkoa. Nykysin myös luonnokosmetiikan puolelta löytyy hyviä vaihtoehtoja ihon suojaukseen.

Huolehdi riittävästi kosteutuksesta

Iho kaipaa kosteutta, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Muista juoda riittävästi vettä, se nimittäin myös auttaa poistamaan kuona-aineita niin ihosta kuin muualtakin kehosta. Ihoa kannattaa kosteuttaa myös ulkoisesti omalle iholleen sopivalla rasvalla ja halutessaan seerumilla. Kannattaa muistaa, että myös rasvaisuuteen taipuva iho tarvitsee riittävästi kosteutusta, sillä talin eritys voi lisääntyä myös ihon kärsiessä kuivuudesta.

Muista hellävarainen ihonpuhdistus

Vaikka et käyttäisi meikkiä, kannattaa iho silti puhdistaa säännöllisesti, sillä ihon pinnalle kertyy päivän aikana pölyä, saasteita, bakteereita ja talia, jotka voivat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa epäpuhtauksia. Valitse kasvojen iholle sopiva puhdistusaine, sillä liian emäksiset aineet poistavat myös ihon omat rasvat ja voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Palasaippua on hyvä vartalon puhdistukseen, mutta useimpien kasvojen iholle saippua on liian emäksinen jokapäiväisessä käytössä. Sen sijaan esimerkiksi Luonkosin öljypohjaiset puhdistuskakut poistavat tehokkaasti meikin ja lian, mutta jättävät kuitenkin ihon ihanan pehmeäksi ja kosteutetuksi, ja sopivat myös tuplapuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen.

Kuori säännöllisesti

Iho kannattaa kuoria säännöllisesti, sillä se auttaa poistamaan iholta kuolleita ihosoluja joka puolestaan edesauttaa ihon uusiutumista. Kuorittu iho myös näyttää eloisammalta ja sen läpi pääsevät paremmin imeytymään aktiiviaineet ja kosteuttavat voiteet ja seerumit. Kuorimiseen voi käyttää kuorintatuotteita tai valmistaa sellaisen itse esimerkiksi kookosöljystä ja karkeakiteisestä ruusu- tai merisuolasta, ja kuorinnan levittämiseen sopii loistavasti esimerkiksi luffa-sieni. Myös esimerkiksi Cattecon suolasaippua on erinomainen ihon hellään kuorintaan, tällöin kuorinta sujuu näppärästi suihkun ohessa. Kasvojen kuorintaan puolestaan soveltuu loistavasti konjac-sieni, joka on niin hellävarainen että sitä voi huoletta käyttää päivittäin. Konjac-sienen käytön myötä myös meikki levittyy paremmin ja tasaisemmin iholle.

Pidä huolta verenkierrosta ja lihaksista

Erilaisilla tekniikoilla voi aktivoida kasvojen lihaksia ja verenkiertoa, joka puolestaan voi auttaa iho pysymään eloisana ja kimmoisana pidempään. Vilkastunut verenkiertoa auttaa myös poistamaan kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä ja vähentää näin turvotusta. Esimerkiksi kevyt ihon taputtelua tai hieronta aktivoi hyvin verenkiertoa, ja toisaalta hieronta auttaa poistamaan lihasjännitystä. Jotkut ovat kokeneet saaneensa apua kasvojoogasta veltostuneeseen ilmeeseen. Myös esimerkiksi jaderullaus ja Gua Sha sekä vilkastuttavat verenkiertoa, poistavat kuona-aineita että auttavat rentouttamaan lihaksia. Ne on myös helppo ottaa osaksi jokapäiväistä ihonhoitorutiinia.

Valitse ihonhoitotuotteet ihotyyppisi mukaan

Esimerkiksi mikäli ihosi on herkkä, kannattaa ehkä välttää hajustettuja tuotteita, sekä tuotteita jotka sisältävät eteerisiä öljyjä tai muita sellaisia kasviuutteita, jotka sisältävät potentiaalisia allergeenejä. Kannattaa myös muistaa, että aina ihonhoidossa enempi ei ole parempi, vaan tärkeämpää on löytää ne itselleen sopivat tuotteet. Monella meistä on sekaiho, joka tekee toisinaan sopivine tuotteiden löytämisestä haasteellista.

Ravitse ihoa myös sisäisesti

Myös ravinnolla on suuri merkitys ihomme kuntoon. Tästä syystä kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että saa ravinnosta tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet. Esimerkiksi C-vitamiini edesauttaa kollageenin tuotantoa, E-vitamiini puolestaan antioksidanttina suojaa soluja hapettumiselta. Myös hyvien rasvojen ja omega-rasvahappojen saanti on tärkeää ihon hyvinvoinnin kannalta. Erityisesti naisten kannattaa kiinnittää huomiota myös riittävään raudansaantiin, anemia voi aiheuttaa mm. ihon kuivumista.

Ravinnon ja vedenjuonnin lisäksi myös muut elintapamme vaikuttavat ihon kuntoon, esimerkiksi myös liikunnalla on siihen positiivisia vaikutuksia, ja stressi puolestaan voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia. Tupakointi on erittäin haitallista iholle ja alkoholiakin kannattaa nauttia kohtuudella. Toisinaan hormonien hetkellinen tai jatkuva epätasapaino voi myös olla syynä mahdollisiin iho-ongelmiin, vaikka muuten ihonhoidossa olisi kaikki kunnossa.

 

Millaista on hyvä ihonhoito?
Siirry sivun alkuun