DIY-kombuchan ohje

Komuchan kotivalmistus

Oletko sinäkin hulluna kombuchaan, tähän probioottiseen ja fermentoimalla valmistettuun kuplivaan juomaan? Mikäli vastasit kyllä, suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan myös sen valmistamista itse. Se on nimittäin superhelppoa ja myös erittäin edullista, kotitekoisen kombuchan litrahinnaksi tulee halvimmillaan vain joitain kymmeniä senttejä! Kombuchan valmistamiseen tarvitaan ainoastaan vettä, teetä, sokeria ja volgansieni eli scoby. Kerromme sinulle nyt, kuinka kombuchan tekeminen kotona käytännössä onnistuu.

Kombuchan ainesosat

Kombucha scoby-sieni
Scoby on bakteeri-hiivasieni-kasvusto, jonka avulla kombucha fermentoidaan

Kombuchan valmistuksessa ensiarvoisen tärkeää on hyvä hygienia. Kaikki käyttämäsi astiat tulee tiskata huolellisesti ja huuhdella kuumalla vedellä. Epäpuhtaat välineet tai saippuajäämät voivat muuten aiheuttaa juoman homehtumisen. Kombucha ei muuten tykkää leivistä irtoavista home-itiöistä, joten suosittelemme sen valmistamista ja kypsyttämistä riittävän kaukana leipäpussista, ei mielellään ainakaan samassa kaapissa.

Scoby eli volgansieni on oikeastaan bakteeri- ja hiivakasvusto, eli vaikka se näyttää kiinteältä ja yhdeltä isolta sieneltä, koostuu se tosiasiassa lukuisista pienistä bakteereista ja hiivasienistä. Nämä bakteerit ovat toki ns. hyviä bekteereja, eli probiootteja. Kombuchan terveysvaikutuksia onkin nyt tutkittu viime aikoina paljon, ja sen uskotaan olevan hyväksi vatsalle ja suolistolle. Mistä sitten löydät tarvittavan scoby-sienen? Mikäli sinulla on joku tuttava, jonka tiedät valmistavan itse kombuchaa, kannattaa ensiksi kysäistä häneltä, josko häneltä lyötyisi sinullekin sieni. Niitä nimittäin syntyy kombuchan valmistuken yhteydessä melkeinpä riesaksi asti 😀 Mikäli lähipiiristä ei kombucha sient löydy, voi sellaisen myös ostaa monista ekomarketeista. Koska sieniä syntyy valmistuksen myötä tosiaan lisää, sinun tarvitsee saada vain yksi sieni päästäksesi alkuun.

Suosittelemme käyttämään kombuchan kotivalmistukseen mustaa teetä, sillä siinä on varmasti kaikki riittävät ravintoaineet, joita sieni tarvitsee kasvaakseen ja fermentoidakseen. Halutessasi voit myös käyttää esimerkiksi puolet mustaa ja puolet vihreää teetä. Teen pitää olla maustamatonta, mielellään siis ihan perus mustaa ja/tai vihreää teetä, sillä sieni ei välttämättä tykkää teehen lisätyistä muista aineksista, kuten sitruksen lehdistä tai vastaavista, vaan voi jopa kuolla, mikäli tee sisältää sille epäedullisia mausteita tai muita ainesosia.

Sokeriksi suosittelemme ainakin alkuun ihan perusruokosokeria, josta sieni saa parhaiten energiaa ja polttoainetta käymiseen. Myöhemmin voit halutessasi testailla myös muita sokereita ja miten ne vaikuttavat makuun. Vaikka reseptiin tulee aika paljon sokeria, ei sitä valmiissa juomassa ole enää juurikaan, sillä sieni käyttää suurimman osan siitä ja muuntaa sen muiksi yhdisteiksi kuten hapoiksi ja alkoholeiksi fermentaation yhteydessä. Käymisessä syntyy muun muassa etikkahappoa, jonka tuoksun tunnistaakin hyvin. Ilman sokeria ei käymistä tapahdu, joten sitä ei voi jättää pois.

Tarvikkeet

 

kombuchan valmistus kotona välineet
Kombuchan kotivalmistukseen tarvittavat ainesosat ja välineet

Raaka-aineiden lisäksi tarvitset kattilan, lasipurkin jonka tilavuus mielellään vähintään  3 litraa, lasipulloja sekä kankaan ja kuminauhan tai narunpätkän, jolla saat liinan sidottua lasipurkin päälle kanneksi. Tässä reseptissä valmistamme juomaa 3 litraa, voit toki valmistaa sitä myös enemmän tai vähemmän, kunhan muutat veden, sokerin ja teen määrää suurin piirtein samassa suhteessa. Yhdellä scoby sienellä voi periaatteessa valmistaa huomattavasti suurempiakin määriä kerralla, mutta tällöin käymisaika on huomattavasti pidempi. Myös pienempien määrien aika onnistuu, jolloin käymisaika on vastaavasti lyhyempi. Tämä kolme litraa on kuitenkin mielestämme aika sopiva, sillä se riittää aika sopivasti juuri noin viikoksi, jossa ehtii jälleen uusi satsi valmistua.

Kombucha resepti

3 litraa vettä

8 pussia mustaa teetä (tai esimerkiksi 4 pussia mustaa ja 4 vihreää teetä)

2,5 dl sokeria

Kombuchan valmistus

 

Kombucha valmistuu kotona käymällä isossa lasiastiassa

Mittaa kattilaan noin 3 litraa vettä ja keitä kiehuvaksi. Anna veden kiehua muutama minuutti ja sen jälkeen poista kattila liedeltä. Lisää kattilaan 8 teepussillista teetä ja anna niiden hautua noin 20 minuuttia. Poista teepussit ja lisää kattilaan 2,5 dl sokeria ja sekoita huolellisesti niin että sokeri liukenee. Peitä kattila kannella tai lautasella ja jätä jäähtymään seuraavaan päivään.

Kun tee-sokeriliuos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, kaada se lasipurkkiin ja lisää joukkoon scoby-sieni. Mikäli olet ostanut sienen jostain ekokaupasta, tulee sen mukana luultavasti ns. starteriliemi, mikä on siis tosiasiassa pitkään käynyttä kombuchaa. Tämä liemi auttaa pH:ta laskemaan happaman puolelle, suojaa sientä ja auttaa fermentaaiota alkuun. Mikäli olet saanut sienen ystävältäsi, on sienen mukana luultavasti myös hieman kombuchaa, joka käy tähän tarkoitukseen hyvin.

Peitä lasipurkki liinalla ja kiinnitä se paikoilleen kuminauhalla tai narulla. Koska käymisessä muodostuu hiilihappoa, on erittäin tärkeää että se pääsee poistumaan purkista, minkä vuoksi liina on parempi ratkaisu kuin korkki. Liian tiivis peittäminen voi aiheuttaa jopa purkin räjähtämisen, mikäli siihen pääsee kertymään painetta. Liina suojaa valmistumassa olevaa kombuchaa pölyltä ja etenkin kesällä mahdollisilta banaanikärpäsiltä.  Anna kombuchan käydä lasipurkissa liinan alla 5-14 vrk suojassa valolta ja liialliselta kuumuudelta. Maistele kombuchaa välillä esimerkiksi pillillä, jotta tiedät milloin sen on sinun makuusi sopivaa. Vähemmän aikaa kypsytetyssä kombuchassa maku on makeampi ja miedompi, kun taas pitkään käyneeseen kombuchaan tulee hieman etikkainen aromi. Mikäli haluat hiilihapottaa tai maustaa juoman, kannattaa se siinä tapauksessa ottaa vielä hieman ”raakana” maustumaan, sillä maustamisessa ja hapotuksessa menee vielä noin 2 vrk.

Kun otat valmiin kombuchan purkista, tarkkaile tuoksua ja kombuchan pintaa. Juoman tuoksun pitäisi olla aavistuksen etikkainen ja kirpeähkö. Uuden scoby sienen olisi tullut myös kasvaa juoman pinnalle kellumaan alkuperäisen vajottua pohjalle. Mikäli uutta sientä ei ole, tai ei alkuperäinen sieni ole kasvanut selkeästi kooltaan, ei kombucha ole onnistunut vaan jokin on luultavasti mennyt pieleen ja estänyt sientä kasvamasta ja fermentoimasta juomaa oikein. Tarkkaile myös, ettei pinnalla näy homekasvustoa. Mikäli hometta näkyy, on kombucha ja sieni hävitettävä. Kun kombucha on käynyt riittävän ajan, voit joko juoda sen sellaisenaan tai maustaa sitä halutessasi erilaisilla marjoilla tai hedelmillä, sekä myös hiilihapottaa sen. Poista sienet lasipurkista, voit säilyä sieniä lasipurkeissa jääkaapissa, joihin laitat mukaan muutaman desilitran kombuchaa sienien ravinnoksi. Muista avata aika ajoin purkkeja, jotta syntyneet hiilihapot pääsevät pois. Kun valmistat kombuchaa seuraavan kerran, otat sienet paria päivää ennen valmistusta huoneenlämpöön, jotta ne ehtivät jälleen aktivoitua. Kombuchajuomaa sekä scoby sieniä kannattaa säilöä vain lasipurkeissa, sillä muovipulloista voi liueta muovia juomaan eivätkä ne välttämättä kestä painetta jota syntyvästä hiilidioksidista syntyy. Säilytä valmista kombuchaa jääkaapissa, sillä jääkaapin kylmyys hillitsee käymistä, huoneenlämmössä säilytetty kombucha muuttuu hyvin pian erittäin etikkaiseksi.

Kombuchan maustaminen ja hiilihapotus

 

Komuchan kotivalmistus
Tiivisti suljettavat lasipullot käyvät hyvin kombuchan maustamiseen ja säilöntään

Mikäli haluat maustaa kombuchaa tai saada siihen hiilihappoja, tarvitset lasipulloja, joissa on tiiviisti suljettava korkki. Maustamiseen sopii loistavasti erilaiset hedelmät, marjat sekä esimerkiksi inkivääri. Pilko käyttämäsi ainekset niin pieniksi, että ne mahtuvat pullon suusta sisään. Kaada kombucha suuresta lasipurkista pulloihin, lisää mahdolliset mausteet ja sulje korkit tiiviisti. Mikäli haluat juomaan vain hiilihappoja, voit myös lisätä pienen määrän, esimerkiksi 1 tl sokeria joka edistää fermentaatiota ja hiilihappojen syntymistä. Jätä kombucha huoneenlämpöön pulloissa 1-3 vrk ajaksi, muista kuitenkin päästää liiat hiilihapot pois 1-2 kertaa päivässä. Parin päivän päästä voit poistaa mahdolliset mausteet ja nauttia kombuchasi! Muista maustumisen jälkeen säilyttää kombuchaa jääkaappilämpötilassa, jotta käyminen lakkaa tai ainakin hidastuu. Muuten kombuchasi muuttuu pikkuhiljaa etikaksi. Kombucha säilyy jääkaappioloissa jopa puoli vuotta.

Pienenä huomiona kerrottakoon, että kaupoissa myytäviin kombuchoihin on yleensä lisätty hiilihapotuskoneella hiilihappoja, joten ihan samanlaiseen limonadimaiseen hapokkuuteen on kotioloissa aika mahdoton päästä. Huomaat, että itse valmistettu kombucha voi maistua muutenkin hieman erilaiselta mitä kaupasta ostetut. Kotitekoisessa kombuchassa on kuitenkin vielä elävä ja aktiivinen probioottinen sieni-hiivakasvusto, joka tekee siitä erityisen terveellisen. Kannattaa ehdottomasti myös kokeilla, miten eri käymisajoilla, teelaaduilla ja sokerilla ja mausteilla voi vaikuttaa kombuchan makuun. Sieni on myös elävä kasvusto, joten samoillakaan ainesosilla ei aina päädytä välttämättä samaan lopputulokseen. Ehkä se juuri tekeekin kombuchan valmistuksesta niin mielenkiintoista!

DIY-kombuchan ohje
Siirry sivun alkuun