Mitä on zero waste ja miksi olemme Zero Waste Finland Ry:n kannatusjäsen

zero waste

”Zero waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta poltettavaksi – siis sekajätettä ja energiajätettä. Ajattelu ulottuu kuitenkin myös kodin jäteastioiden ulkopuolelle. Zero waste kannustaa pohtimaan omaa vaikutusta ympäristöön laajemmin ja tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa.” (lähde: Zero Waste Finland ry https://zwf.fi/mita-on-zero-waste/)

 

Näin ytimekkäästi kuvaillaan Zero Waste ideologia Zero Waste Finland Ry:n sivuilla. Zero Wasten eli suomennettuna nollahukan ideologian taustalla onkin huoli nykypäivän liiallisesta ympäristön kuormituksesta ja halu vähentää hyötykäyttöön kelpaamatonta jätettä.

 

Kuinka sitten jokainen meistä voi harjoittaa Zero Wastea helposti omassa arkielämässäsi? Yksi keino vähentää jätettä on kieltäytyä ja pidättäytyä ostamasta kokonaan sellaista tavaraa, jota et todella tarvitse. Myös tavaroiden hankkiminen käytettynä uuden sijaan voi olla järkevää. Lisäksi kannattaa suosia kertakäyttöisten tuotteiden sijaan uudelleen käytettäviä tuotteita, ja toisinaan vanhat tavarat voi hyödyntää jossain uudessa käyttötarkoituksessa. Jätteiden lajittelu ja kierrätys on myös tehokas keino vähentää hyödytöntä jätettä. Mikäli kaapistasi löytyy käyttökelpoisia vaatteita sen sijaan että heittäisit ne roskiin on aina parempi lahjoittaa ne niitä tarvitseville. Myös muovin käytön vähentäminen voi olla hyödyllistä, sillä vaikka sen kierrätys on teoriassa mahdollista kuitenkin vain pieni osa siitä loppujen lopuksi hyödynnetään uusiokäyttöön. Lisäksi mikromuovin päätyminen ympäristöön ja sitä kautta eliöiden ravintoketjuun on ongelmallista. Tämä onkin yksi yritysten ja kuluttajien haasteista, kun muoville yritetään keksi korvaavia ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja.

 

Kuinka me Ekopandalla toteutamme zero waste aatetta? Me pyrimme tarjoamaan arkipäiväisiä tuotteita, joissa muovi ja muut hankalasti kierrätettävät materiaalit on korvattu ekologisimmillla vaihtoehdoilla, kuten puulla, kasvien kuiduilla, kuten bambukuidulla tai esimerkiksi joissain tapauksessa silikonilla. Lisäksi suosimme tuotteita, joiden käyttöikä on pitkä ja joista voidaan tarvittaessa vaihtaa kriittisesti kuluvat osat kertakäyttöisten tuotteiden sijaan. Kiinnitämme myös erityistä huomiota pakkausmateriaaleihin, emme pakkaa tuotteita turhaan muoviin ja käytämme myös paperisia/pahvisia pakkausmateriaaleja järkevästi ja säästeliäästi.

Suomessa toimii voittoa tavoittelematon yhdistys nimeltä Zero Waste Finland Ry, jonka pyrkimyksenä on levittää aatetta ja tuoda sitä ihmisten tietoisuuteen. Halusimme liittyä heidän kannatusjäsenikseen siitä syystä, että koemme heidän tekevän erittäin tärkeää ja hyödyllistä työtä. Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan heidän arvokkaaseen työhönsä https://zwf.fi/

Mitä on zero waste ja miksi olemme Zero Waste Finland Ry:n kannatusjäsen
Siirry sivun alkuun