Bambusta on moneksi

Bambu tuotteet

Kuten olet ehkä pannut merkille, on bambu yksi suosituimmista materiaaleista korvaamaan muovia erilaisissa käyttöesineissä. Mikä sitten tekee bambsta niin mahtavan muovin korvikkeen?

Toisin kuin ehkä voisi luulla, bambu ei oikeastaan ole puu vaan se kuuluun heinäkasveihin. Bambulajeja on olemassa noin tuhat erilaista. Bambun kasvunopeus on huikea, ja nopein bambulaji kasvaa jopa lähes metrin vuorokaudessa eli 4 cm tunnissa! Tästä syystä sen kasvattaminen on nopeaa ja se on myös nopeasti uusiutuva. Bambun kasvattaminen ei vaadi paljoa luonnonvaroja tai energiaa, eikä myrkyllisiä kasvinsuojeluaineita tarvita joten sen kasvattaminen ei rasita siltä osin ympäristöä. Lisäksi bambu tarvitsee vain hyvin vähän vettä, ja tietyillä alueilla sen kasvattaminen ehkäisee samalla eroosiota. Erityisen hienoa on myös se, että bambu tuottaa jopa 35 % prosenttia enemmän happea kun muut vastaavanlaiset kasvit ja sitoo näin tehokkaasti hiilidioksidia ilmasta.

Bambu on lisäksi täysin biohajoava, toisin kuin muovi, jonka hajoamiseen luonnossa voi mennä jopa 1000 vuotta. Tästä huolimatta bambu on kuitenkin kestävä ja erittäin monipuolinen materiaali, ja siitä saadaan tuotettua myös esimerkiksi erilaisia bambukuitukankaita sekä poltettua aktiivihiiltä. Bambulla on myös antibakteerisia ja antifungisia ominaisuuksia.

Bambusta poltettu aktiivihiili onkin myös aivan oma lukunsa. Tämä erittäin huokoinen materiaali on jopa 4 kertaa tavallista hiiltä huokoisempaa ja tästä syystä sillä on monenlaisia puhdistavia ominaisuuksia. Huokoisen mikrorakenteen ansiosta aktiivihiili kykenee imemään itseensä erilaisia yhdisteitä ympäristöstään. Aktiivihiiltä voidaankin hyödyntää esimerkiksi erilaisissa vedesuodattimissa sekä luonnollisissa ilmanraikastimissa.

Mitä kaikkea bambusta sitten voidaan valmistaa? Alla muutamia esimerkkejä.

Erilaisia harjoja. Esimerkiksi bambusta valmistettu tiskiharja on paitsi ekologinen myös tyylikäs. Bambuhammasharja puolestaan säästää valtavasti luontoa, sillä muoviset hammasharjat voivat säilyä luonnossa jopa 400 vuotta. Myös bambusta valmistettu hammasharjakotelo on hyvä vaihtoehto muoviselle.

Bambukestovanulaput on valmistettu 70 % bambukuidusta ja 30 % puuvillasta. Bambukuitukangas on huomattavasti puuvillaa pehmeämpi ja jopa 40 % imukykyisempi.

Bambuvanupuikot on valmistettu muovittomasti bambusta ja puuvillasta.

Keittiövälineitä. Bambusta voidaan valmistaa monenlaisia keittiövälineitä, kuten tämä bambu essentials matkasetti.

Ilmanraikastin poltetusta bambusta. Bambu-aktiivihiili-ilmanraikastin on valmistettu huokoisesta poltetusta bambuhiilestä ja puuvillasta. Poltettu bambu on jopa 4 kertaa huokoisempaa kuin tavallinen puu, minkä vuoksi se on erittäin tehokas imemään ilmasta epäpuhtauksia ja poistamaan hajuja.

Tuleeko sinulle mieleen muita tuotteita missä bambua hyödynnetään tai missä sitä voisi hyödyntää?

Bambusta on moneksi
Siirry sivun alkuun